עוסק פטור הוא עצמאי בעל מחזור מכירות שנתי נמוך, שאינו רשאי לגבות מע"מ מהלקוחות שלו (למעט מקרים מסוימים המפורטים בתקנות), לכן היא אינו נדרש להעביר מע"מ לרשות המיסים והוא פטור מדיווח חודשי או דו חודשי למס ערך מוסף. בעבר, עוסק פטור נקרא עוסק זעיר, וממש לאחרונה ועדת הכספים של הכנסת אישרה רפורמה חדשה בשם "עוסק זעיר" שצפויה להקל על מאות אלפי עצמאים ולהביא לצמצום נטל הדיווח עבורם לרשויות המס.
מה מאפיין עוסק פטור? איך לפתוח תיק עוסק פטור ברשות המיסים? כיצד להתנהל נכון מול הרשויות השונות? למה כדאי לעוסק פטור לקבל שירות וליווי צמוד של משרד רואי חשבון? המשיכו לקרוא!
עוסק פטור – מאפיינים ייחודיים
כאמור, עוסק פטור הוא עצמאי בעל מחזור עסקאות שנתי עד לסכום של 107,692 ₪ (נכון לשנת 2023). כדי להקל על העצמאים המנהלים עסק קטן הוחלט כי עוסק פטור לא יגבה מס ערך מוסף מלקוחותיו ולכן הוא אינו נדרש להעביר מע"מ לרשות המיסים ולהגיש דיווח חודשי או דו חודשי למשרד מע"מ. יחד עם זאת, עוסק פטור נדרש לשלם מס הכנסה כמו כל עצמאי אחר.
עוסק פטור אינו רשאי להוציא חשבונית מס עבור עסקאות עם לקוחותיו, הוא שולח חשבונית עסקה ללקוח כדי לדרוש את התשלום המגיע לו, ולאחר קבלת התשלום עליו להוציא קבלה כחוק. אם מחזור העסקאות השנתי של העוסק הפטור חוצה את התקרה שנקבעה בתקנות, עליו לגשת למשרד מע"מ האזורי בו מתנהל התיק שלו ולשנות את המעמד שלו ברשות המיסים לעוסק מורשה.
מאחר שהעוסק הפטור אינו רשאי לגבות מע"מ, הוא לא יכול לקזז מע"מ בגין רכישות והוצאות שונות לבית העסק שלו. כדאי לדעת כי כל עוסק פטור חייב להגיש דוח שנתי למס הכנסה ובנוסף עליו למלא הצהרה על מחזור העסקאות השנתי מדי שנה.
ראוי לציין כי לא כל עצמאי יכול להיות עוסק פטור. סעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף (רישום) מגדירה שורה של בעלי מקצוע ועיסוקים המחייבים רישום כעוסק מורשה, לדוגמה אגרונום, מהנדס, הנדסאי, רואה חשבון, אדריכל, עורך דין ועוד.
אילו עסקים נחשבים עוסק פטור?
בעלי עסקים קטנים שמחזור העסקאות השנתי שלהם נמוך יחסית ואינו עולה על 107,692 ₪ בשנה, נחשבים לעוסק פטור. כאמור, עוסק פטור יכול להיות רק מי שאינו כלול ברשימת בעלי המקצוע והעיסוקים בסעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף.
העוסק הפטור מוגבל בגובה ההכנסות שלו, אם הוא חוצה את הרף שנקבע עליו לעבור למעמד של עוסק מורשה, אחרת הוא יידרש על ידי רשות המיסים לשלם מע"מ, למרות שהוא לא גבה אותו מלקוחותיו.
כיצד להתנהל מול הגופים השונים?
ההתנהלות של עוסק פטור מול רשויות המס היא הדרך הפשוטה ביותר, מאחר שהעוסק הפטור אינו גובה מע"מ מהלקוחות שלו, לכן הוא אינו נדרש להעביר את המע"מ לרשות המיסים והחובה לשלוח דיווח חודשי או דו חודשי למס ערך מוסף אינה חלה עליו. עם זאת, עליו להגיש בתחילת השנה הצהרה על מחזור העסקאות כדי לשמור על מעמדו כעוסק פטור, והוא חייב בדוח שנתי למס הכנסה. בהתאם לגובה ההכנסות של העוסק באפשרותו למלא ולהגיש דוח מקוצר על הכנסות העסק הקטן.
רבים שואלים איך פותחים עוסק פטור , לכן כדאי לדעת כי ניתן לשלוח בקשה מקוונת לפתיחת התיק באתר רשות המיסים או בדואר אלקטרוני. ניתן לפתוח את התיקים ברשויות המס גם בעזרת רואה חשבון או יועץ מס.
האם ראוי לקחת רואה חשבון כאשר אני עוסק פטור?
מומלץ לכל עוסק פטור לבחור משרד רואי חשבון כדי לקבל ייעוץ וליווי מקצועי, להתנהל נכון מול רשויות המס ולהגיש דוחות בזמן. רואה חשבון מעניק ייעוץ פרטני במגוון נושאים ויש ברשותו ידע וכלים המסייעים לעוסק לנהל נכון את העסק ולהצליח.